Tohle bys měl vědět o stěračích na autě: Poruchy, údržba a výměna

Některé z nejčastějších poruch zahrnují škrábání, vibrace, neúplné čištění skla, nepravidelné pohyby stěračů nebo jejich úplné odstavení.

Jsou složeny z několika částí. Na jejich fungování má vliv rameno stěrače, které je připojeno k motorku a samotné stírací lišty, které jsou vybaveny gumovými lištami. Tyto gumové lišty se postarají o odstranění vody, bláta a jiných nečistot ze skla.

Poruchy stěračů se mohou projevit různými způsoby. Některé z nejčastějších poruch zahrnují škrábání, vibrace, neúplné čištění skla, nepravidelné pohyby stěračů nebo jejich úplné odstavení. Tyto problémy mohou být způsobeny opotřebením gumových lišt, poškozením ramen stěrače nebo poruchou motorku.

Proto ti doporučujeme pravidelnou údržbu stěračů, která zahrnuje kontrolu a čištění gumových lišt, případně jejich výměnu, pokud jsou opotřebované. Důležité je také zkontrolovat a upravit polohu stěračů, aby bylo dosaženo optimálního dosahu a čištění skla. Při větších problémech nebo podezření na poruchu motorku nebo ramene vyhledej pomoc u automechanika.

Z jakých částí se skládají stěrače

Stěrače se skládají z několika důležitých částí, které společně zajišťují jejich správné a účinné fungování. Hlavní komponenty stěračů jsou:

  1. Rameno: Pohyblivá část stěrače, která drží a pohybuje stírací lištou po skleněném povrchu. Je obvykle vyrobeno z kovu nebo plastu a umožňuje plynulý a přesný pohyb stěrače.
  2. Stírací lišta: Je gumová část, která je připevněna na konci ramene a má za úkol odstraňovat vodu a nečistoty ze skla. Stírací lišty jsou k dispozici v různých velikostech a typech, aby se přesně přizpůsobily tvému modelu auta.
  3. Mechanismus stěračů: Má několik různých pohonných a spojovacích dílů, které umožňují pohyb a ovládání stěračů. Patří sem například stěračový motor, klouby, spojky a držáky.
  4. Stěračová ramena: Tyto díly jsou často složeny z více částí a zabezpečují spojení mezi stěračovým mechanismem a stírací lištou. Jejich úkolem je přesměrovat pohyb z mechanismu na stěračový list.

stierace.png

Více o jednotlivých částech:

Mechanismus stěračů

Je důležitou součástí, který zajišťuje jejich plynulý pohyb a správné stírání skla. Skládá se z několika klíčových částí, včetně motorku, stěračových ramen a uchycení stěrače s táhly pohonu. Motorek je zodpovědný za pohyb stěračů a generuje potřebnou sílu, která se přenáší na ramena stěračů. Tato ramena jsou pak připevněna ke stíracím lištám, které zajišťují čisté a jasné výhledy. Uchycení stěrače s táhly pohonu zajišťují součinnost mezi jednotlivými částmi mechanismu. Pokud zpozoruješ jakékoli problémy s pohybem stěračů, neprodleně je zkontroluj nebo zvěř do rukou autoservisu. Údržba a pravidelná kontrola mechanismu stěračů je důležitá pro zajištění jejich správného fungování a tím pádem i pro tvůj bezproblémový výhled během jízdy.

Rameno stěrače

Jeho úkolem je pohybovat gumovou stírací lištou přes povrch skla a odstraňovat vodu a nečistoty, které by ti mohly bránit ve výhledu. Rameno stěrače je většinou vyrobeno z kovu nebo plastu a je spojeno šroubem nebo západkou s motorkem a stírací lištou. Jeho konstrukce umožňuje přesný a plynulý pohyb stěračů. V případě, že se rameno stěrače poškodí nebo zablokuje, může to mít za následek neefektivní stírání skla nebo dokonce jeho poškození. Proto je důležité pravidelně zkontrolovat stav ramene stěrače a v případě potřeby jej neprodleně vyměnit.

Gumová stírací lišta

Je to tenký pružný proužek vyrobený z kvalitního gumového materiálu, který se připevňuje na rameno stěrače. Jejím úkolem je zajistit ti čistý a jasný výhled. Při správné funkci lišta těsně přiléhá ke sklu a při pohybu stěrače odstraňuje veškeré nečistoty z předního nebo zadního okna. 

Guma, ze které je lišta vyrobena je neustále vystavována vlivům počasí a proto ztrácí svoji pružnost, vznikají na ní trhliny a už tak nedoléhá ke sklu. To vede k nedostatečnému stírání, šmouhám nebo dokonce k poškození skla.

Proto je důležité pravidelně kontrolovat její stav. Pokud zjistíš jakékoli příznaky opotřebení, trhlin, deformace nebo ztrátu pružnosti, je čas na její výměnu. Použij vždy kvalitní náhradní lištu, která je určena pro tvůj model auta.

Při výměně gumové stírací lišty dodržujte pokyny výrobce a správně ji namontuj na rám stěrače. Důkladné čištění skla a lišty před montáží tvým novým stíracím lištám také prospěje.

stieracemotor.png

Správná péče o stěrače je klíčem k jejich dlouhé životnosti

Jak jsme již zmínili výše, interval výměny stěračů by měl být přizpůsoben jejich skutečnému stavu, nikoli podle běžného doporučení. Samozřejmě, kvalita stěračů od výrobce je důležitá, ale existuje několik dalších způsobů, jak můžeš prodloužit jejich životnost. Pokud chceš svým stěračům zajistit delší životnost a spolehlivou funkčnost, tato doporučení se ti určitě sejdou:

  1. Ochraňuj je před extrémními teplotami. V horkách nebo mrazech jsou stěrače vystaveny extrémním teplotním podmínkám. Snaž se proto parkovat vozidlo na místě chráněném před přímým slunečním zářením a mrazem, aby se minimalizovalo opotřebení pryžových lišt. 
  2. V zimě při čištění skla odstraň zamrzlý sníh nejprve pomocí metličky a škrabky. Gumičky jsou velmi citlivé na poškrábání. Už jedno přetření po silné vrstvě námrazy může nenávratně poškodit gumičky a také motorek. 
  3. Vyhýbej se stírání suchého skla, předejdeš tak poškrábání gumiček, zejména při kontaktu s nečistotami a vysušeným hmyzem zachycením na ploše. 
  4. Pokud jsou stěrače zamrzlé, netáhni je násilím. Může to poškodit gumičky, které jsou zodpovědné za správné stírání. 
  5. Dbej na dostatečné a kvalitní náplně do ostřikovačů. V zimě se doporučuje používat nemrznoucí směs a mít v rezervě dostatek náplně.

Pokud budeš dodržovat tyto jednoduché tipy, udržíš tvoje stěrače ve skvělé kondici a zajistíš, že ti budou věrnými společníky při čištění skla v jakémkoli počasí.

stierace.png

Tatiana Korčušková
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Sdílet na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014