Čištění skel a světel automobilu

Čištění skel a světel plní velmi důležitou funkci v odstraňování špíny, sněhu a deště z povrchu čelního skla a světlometů.

Pomáhá udržet bezpečnou viditelnost během deště a špatného počasí. Jízda s poškozenými či nefunkčními stěrači během nepříznivého počasí jako déšť či sníh je nebezpečná a zakázaná.

Hlavní komponenty systému stěračů

  • Páčka, spínač stěračů – nachází se pod volantem a slouží k zapnutí, vypnutí nebo nastavení funkcí stěračů. Rovněž slouží k ostřikování skel.
  • Motorek stěračů – pohání mechanismus stěračů (táhla), které rozpohybují ramena a následně ramen stěračů které očistí skla.
  • Ramínka stěrače –spojují mechanismus táhla se stěrači. Na ramena stěrače se upevňují stěrače pomocí speciálního úchytu.– přímo mechanicky pomocí gumičky na konci stěrače čistí povrch skla.
  • Nádobka na vodu ostřikovače– nachází se v ní kapalina do ostřikovačů, umístěna je v motorovém prostoru pod kapotou a obvykle je uzavřena modrou zátkou.
  • Čerpadélko ostřikovače– umístěno bývá pod nádobkou ostřikovače nebo přímo v ní. Čerpá kapalinu přes hadičky ostřikovače pod tlakem do trysek.
  • Tryska ostřikovače– jejich úkol je rozstřik kapaliny na skla.

Tipy pro základní údržbu

Vždy je důležité, aby stěrače nestíraly na suchém čelním skle. Mohou ho poškrábat a zničit pryžové části stěrače. Mějte stěrače nastavené tak, že lišty nepřečnívají přes čelní sklo a pracují na celé ploše skla. 

Při námrazě nepouštějte stěrače, aniž je předtím nerozmrazíte nebo odstraníte škrabkou led z jejich povrchu. Přimrzlé stěrače mohou poškodit pracovní gumičku stěrače, táhlo nebo samotný motorek. 

Pohyblivost ramínek stěračů a mechanismu táhla pravidelně kontrolujte, před zimou a po zimě je namažte. Dbejte na to ať máte před zimní sezónou nemrznoucí směs v nádobce ostřikovače, předejdete tím zamrznutí kapaliny, která může poškodit nejen nádobku ostřikovače, ale také hadičky a trysky.

Top značky

Sleva až 10%
pro registrované zákazníky
Doprava zdarma
při nákupu nad
Dárek k objednávce
při nákupu nad
Rychlé doručení
Pokud je zboží skladem
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014