Jak připravit auto na dlouhou cestu?

Nepředvídatelné situace nejenže pokazí celý zážitek z dovolené, navíc se mohou výrazně podepsat na předem vyčleněném finančním rozpočtu.

Léto je tady a proto většina lidí už nyní dolaďuje poslední detaily dokonale naplánované dovolené. Ne vždy se vydaří vše podle původních plánů a to zejména v případě, pokud se vydáš do méně či více vzdálených zemí autem. Nepředvídatelné situace nejenže pokazí celý zážitek z dovolené, navíc se mohou výrazně podepsat na předem vyčleněném finančním rozpočtu. Tyto důvody by mohly být dostatečným varováním před vycestováním na dovolenou autem bez absolvování základní servisní prohlídky. Co je důležité zkontrolovat a co by ve vozidle určitě nemělo chybět?

van.png

Provozní kapaliny

Kontrola nejen množství, ale také kondice provozních kapalin by měla být pravidelným rituálem každého majitele motorového vozidla bez ohledu na to, zda se s ním chystá na dovolenou nebo ne. V případě vycestování je však obecně doporučeno mít nějaké množství těchto kapalin (motorový olej, brzdová kapalina, chladicí kapalina) v zásobě. V kufru příliš mnoho místa nezaberou a v případě nouzové situace ti dokážou ušetřit zbytečně ztracený čas odstavením vozidla na krajnici a sháněním potřebné kapaliny v místních obchodech nebo na čerpacích stanicích. A protože zákon schválnosti funguje dokonale, nedostatek nebo únik některé z kapalin se na 100% projeví několik kilometrů od civilizace.

brokencar.png

Povinná výbava vozu

To co platí u nás, u našich sousedů už nemusí. Pravidla silničního provozu jsou v každé zemi nastavena zcela jinak. To neznamená jen rozdílná maximální rychlost či sazebník pokut za dopravní přestupky, ale pozor je třeba si dávat i na povinnou výbavu vozidla. Před vycestováním si raději zkontroluj, co všechno by se v dané destinaci mělo ve tvém voze nacházet. To poslední co od dovolené očekáváš, je placení pokuty i přes přesvědčení, že je tvoje povinná výbava v pořádku.

Technická kontrola vozidla

Kromě pokuty nebo pobíhání na krajnici s cílem nalézt nejbližší čerpací stanici existuje už jen jedna horší situace. Tou je nechtěné prodloužení dovolené kvůli jiným technickým problémům s autem. Množství komplikací s odtažením vozidla v zahraničí, vyřizování dočasného ubytování a náklady za servis, dokážou pořádně znepříjemnit jakkoli vyhlášenou dovolenou. Přestože takový druh poškození nelze nikdy předpovědět, před vycestováním můžeš alespoň snížit riziko jeho vzniku. Důkladná kontrola spotřebních komponentů, jakými mohou být například filtry, části zapalovacího systému, řemeny atp., může být v konečném důsledku pouze prospěšné. V případě, že se některým dílem blíží interval jejich výměny, je zaručeně dobrý nápad provést tento krok ještě před vycestováním.


cargear.png

Kontrola podvozku a kol

K technické kontrole vozidla neodmyslitelně patří i kontrola podvozku a pneumatik. Funkčnost podvozkových dílů má významný vliv nejen na celkový komfort pasažérů, ale také na jejich bezpečnost. To platí i v případě pneumatik, proto je třeba pečlivě zkontrolovat jejich stav i tlak. Také nezapomínej na rozdílnost zákonů v jiných zemích a pro jistotu si zkontroluj hloubku dezénu, která musí splňovat limity dané destinace. Na škodu není ani kontrola stavu rezervního kola, které tě v případě nouzové situace, dokáže zachránit od nepříjemností.

Monika Lešňovská
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Sdílet na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014