Čepy ramen

Kulový čep ramene můžeme zařadit mezi nejdůležitější prvky nápravy, protože spojuje kola a nosný systém celého vozidla. Jeho hlavní úkol je otáčet cihlicí, a udržet kolo v horizontální rovině.

Protože čepy ramene hrají důležitou roli v rámci bezpečnosti, nesmíme podcenit jejich častou kontrolu a v případě potřeby výměnu.

Typy kulových čepů ramene

  • Uzavřený – čep a rameno je jeden celistvý prvek. V případě poškození je nutné vyměnit celé rameno is čepem.
  • Montovaný – čep je upevněn šrouby nebo nalisován v rameni. Při poškození lze demontáží vyměnit pouze samostatný čep.


Montovaný čep ramene, který je uchycen na tři šrouby a je měnitelný.

Různé typy montovaných čepů.


.


Uzavřený čep ramene, který tvoří s ramenem jeden celek.

Tipy pro ochranu čepů ramene

Čep ramene bývají nejnáchylnější k poškození přes manžety, které zakrývají čep. Manžeta zajišťuje ochranu čepu při jakémkoli úhlu vychýlení, také chrání čep před vlhkostí, nečistotami a odolává teplu, povětrnostním vlivům či UV záření. Proto je důležité sledovat neporušenost manžet, abychom předešli poškození čepu ramene. 

Stav si umíme zkontrolovat například. při přezouvání kol. Při poškození manžety čepu ramene musí být čep (případně rameno) co nejdříve vyměněn. 

Ako iu jiných komponent podvozku se doporučuje vyměnit čepy na obou stranách. Životnost čepu umíme prodloužit i způsobem jízdy, to znamená opatrnou jízdou přes nerovnosti a překážky a také se snažíme auto nepřetěžovat. 

Průměrná životnost čepu ramene je při běžném provozu kolem 15 až 150 tisíc kilometrů.

Příznaky opotřebovaných kulových čepů ramene

Čepy ramena jsou během své životnosti vystaveny intenzivním vibracím a velkým silám.

Pro to je jejich opotřebení časté. Také kvalita cest po kterých jezdíme má vliv na délku jejich bezproblémové funkčnosti. 

Třeba připomenout i fakt, že ramena a jejich čepy se opotřebovávají postupně. Je to velmi nebezpečné, protože si řidič postupně na tyto změny zvyká a nevěnuje jim pozornost. Poškozený kulový čep nepřenáší adekvátní síly na přední nápravě a jeho opotřebení může vést k poškození ostatních dílů přední nápravy ak selhání ložisek kol. 

Proto je velmi důležité při poškození čepu tento díl vyměnit co nejdříve, abychom předešli poškození dalších komponent nápravy.

  • Hlasité bouchání a klepání na přední nápravě při průjezdu přes nerovnosti a také během zatáčení, v zatáčkách, při vyšších, ale i nižších rychlostech
  • Nerovnoměrné opotřebení pneumatik
  • Vrzání nápravy během otáčení volantem
  • Tažení vozidla do strany a jeho špatná ovladatelnost
  • Točení volantem vyžaduje více úsilí

Hlavní příčiny poškození kulových čepů ramene

Existuje několik možných příčin selhání kulových čepů ramene

  • Dlouhodobé přetížení vozidla. Čep je více zatěžován a rychleji se zničí.
  • Agresivní styl jízdy také poškozuje nejen celou nápravu, ale hlavně kulové čepy. Náhlé brzdění způsobuje vyšší zátěž nejen na čepy, ale na komponenty celé nápravy.
  • Roztržená prachovka, která již dostatečně nechrání čep ramene, do kterého se dostaly nečistoty či vlhkost a způsobily vyschnutí maziva a vnitřní korozi.
  • Nedodržení pracovních postupů. Pokud se kulové čepy nesprávně instalují, může to také snížit jejich životnost a způsobit rychlejší opotřebení.
  • Časté ježdění vozidla přes vozovku se špatným povrchem. 


Roztržená manžeta čepu ramene do kterého se dostaly nečistoty.


Zničený čep ramene bez manžety v porovnání s novým dílem.


Výměna kulových čepů ramene

Výměna kulových čepů ramene vůbec ne je pro laika jednoduchou záležitostí. Celý systém uchycení ramene je složitě uchycen pomocí šroubů a vyžaduje speciální vybavení, zkušenosti a správné dodržování postupů při demontáži a následné montáži.

Proto doporučujeme se vždy obrátit na specializovaný servis, kde vám čepy vymění a také zkontrolují bezpečnost celé nápravy. 

Cena kulových čepů se pohybuje od 240 Kč- 1200 Kč, investicí do kvalitního dílu zaručíme jeho delší životnost. Mezi oblíbené značky patří výrobci TRW, FEBI, LEMFÖRDER či DELPHI.

Top značky

Nejprodávanější

Jestliže nemáte vybraný model a motorizaci auta, tyto díly nemusí být pro Vaše auto vhodné

Sleva až 5%
pro registrované zákazníky
Doprava zdarma
při nákupu nad
Dárek k objednávce
při nákupu nad
Rychlé doručení
Pokud je zboží skladem
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014