Brzdové destičky

Brzdové destičky jsou jednoznačně jedním z nejdůležitějších komponent brzdového systému. Jejich úkol je bezpečně a účinně zpomalit, případně zastavit vozidlo. 

Po stlačení brzdového pedálu jsou plotýnky vytištěny brzdovým pístem na brzdový kotouč, který třecí silou kolo auta zastaví. Proto by si jejich kontrola měla zasloužit extra pozornost a výměna měla být pravidelná. 

Jaké brzdové destičky známe

  • Nemetalické (organické) jsou vyrobeno ze syntetických vláken či celulózy. Jsou šetrné k diskům, ale rychleji se opotřebovávají a hůře reagují při přehřátí.
  • Nízko metalické obsahují částečky mědi, oceli a železa, proto jsou tvrdší, ale tvoří více prachu a jsou hlučnější. Díky obsaženému kovu lépe snášejí teplo.
  • Polo metalické jedná se o nejpoužívanější typ brzdových destiček. Obsahují třicet až šedesát procent kovových částic. Hlavní výhodou polo metalických plotýnek je lepší odvod tepla a jejich vysoká odolnost. Jelikož jsou tvrdé, tak více opotřebovávají kotouče a jsou mnohem prašnější.
  • Keramické skládají se z keramické složky a částeček mědi. Nemají téměř žádné nevýhody. Díky mědi výborně odvádějí teplo, minimálně opotřebovávají kotouč, jsou velmi odolné a produkují minimum brzdného prachu než ostatní typy.

Jak vzniká opotřebení brzdových destiček

Brzdové destičky mají většinou životnost kolem padesát až sto padesát tisíc kilometrů. Samozřejmě iu nich hodně záleží nejen na počtu najetých kilometrů, ale zejména na stylu jízdy. za následek jejich rychlejší opotřebení. 

Zjistit zda je potřebná výměna brzdových destiček umí zkontrolovat i laik - jednoduše vizuálně:

Pokud máte hliníkové disky, je možné vidět mezi paprsky brzdový třmen, ve kterém jsou vloženy a zkontrolovat tloušťku materiálu na nich. Platí pravidlo, že jejich tloušťka by neměla být méně než 2-3mm, protože mohou poškodit kotouč a ohrozit bezpečnost posádky. Proč je brzdný prach nežádoucí

Jde o černý prášek, který vzniká třením brzdových segmentů ( brzdových plotýnek o brzdový kotouč) nejčastěji se usazuje na discích a brzdových třmenech. Je nežádoucí hlavně pro to, že za horká dokáže vypálit do laku na disku dírku a tím se stává disk náchylný k vlivům z okolního prostředí. Odstranění usazeného brzdného prachu je namáhavý proces a mnohdy je nutné použití chemických prostředků.

Nejčastější příznaky opotřebovaných destiček

  • prasklá třecí plocha
  • znečištěné nebo mastné třecí plochy
  • deformace plotýnek, nerovnoměrné opotřebování
  • chybějící nebo příliš tenký brzdný materiál
  • jiné mechanické poškození
  • slabý brzdný účinek
  • signalizace opotřebení na palubní desce
  • charakteristický zvuk při brzdění
  • brzdový pedál zůstává “ viset ”

Příčiny rychlého opotřebení brzdových destiček

Může se stát, že plotýnky se opotřebují rychleji než obvykle. Tehdy byste měli zbystřit pozornost. Mohlo se stát, že plotýnka nebyla správně zabezpečena resp. mohla být nesprávně založena v brzdovém třmenu.  dostal prach, špína nebo jiné nečistoty. Případně je chyba v brzdovém třmenu, který nerovnoměrně rozděluje sílu na vytvoření brzdného účinku. V takovém případe doporučujeme návštěvu servisu pro přesné diagnostikování chyby.

Výměna brzdových destiček

Brzdové destičky v žádném případě neopravujeme nebo se je nesnažíme repasovat. V případě jakéhokoli opotřebení nebo poškození se vždy doporučuje jejich výměna, a to zejména pro jejich nízkou a dostupnou cenu.  měníme vždy jako sadu na celé nápravě, abychom měli jistotu vyrovnaného brzdného účinku na nápravě.  již disponuje snímačem opotřebení brzdových destiček, který indikuje jejich minimální tloušťku. Pokud se vám taková kontrolka ve vozidle rozsvítí, znamená to, že s těmito destičkami je možné ujet už jen tisíc maximálně dva tisíce kilometrů. Včasná výměna plotýnek prodlouží životnost celého brzdového systému a v neposlední řadě i brzdových kotoučů.

Top značky

Nejprodávanější

Jestliže nemáte vybraný model a motorizaci auta, tyto díly nemusí být pro Vaše auto vhodné

Sleva až 10%
pro registrované zákazníky
Doprava zdarma
při nákupu nad
Dárek k objednávce
při nákupu nad
Rychlé doručení
Pokud je zboží skladem
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014